Andere kant


Wat een mogelijkheden biedt deze digitale eeuw! In de tijden van het Coronavirus laat dit zien wat het allemaal kan. Niet dat ik daar altijd een voorstander van ben. Ik houd van menselijk contact, maar aangezien dat nu niet mogelijk is, kijk ik naar het positieve. Via bijvoorbeeld Skype, Whatsapp en Facetime kan ik mijn vrienden en familie zien.

In het bedrijfsleven wordt er nu veel gebruik gemaakt van beeldbellen. Door mensen die thuis moeten werken en vergaderingen beleggen. De psychologe waar u op deze manier uw verhaal aan kwijt kan. De leerkrachten die in no-time met digitale pakketten hebben leren werken. Artsen die meer telefonisch contact met cliënten hebben.

Is het met deze ‘nieuwe’ technieken mogelijk om patiënten in de toekomst digitaal te begeleiden? Is er kans dat voor controleafspraken in het ziekenhuis een virtuele wachtkamer komt? Het scheelt uitlaatgassen en parkeerkosten. De tijd die u doorbrengt tot de arts tijd voor u heeft, kan dan op een prettigere manier ingevuld worden. Wachtend met een eigen kopje koffie op uw comfortabele bank.

De lucht is veel schoner geworden in de weken dat we verordend worden om meer thuis te blijven. Het zwerfafval vlakt af omdat we ons afval nu thuis in de afvalbak gooien. Een ander voordeel van deze crisis is dat we elkaar weer in de ogen kijken, de weg terug zoeken die we in het hectische digitale tijdperk soms zijn kwijtgeraakt. De natuur krijgt rust, wat hard nodig is om ons van goed voedsel en drinkwater te voorzien.

Ik ben benieuwd wat er gebeurt als we groen licht krijgen om weer te reizen. Hebben we genoeg van de andere kant van het coronavirus gezien? Zijn we, met elkaar, in staat om de natuur te beschermen tegen grote luchtvervuiling en onze andere wrede daden?