Ikke ikke ikke


Bij mijn Stretch & Relax les vraagt de instructrice of we weten wat mediteren is. Nou, iets met ademhalen en tot jezelf komen. Meditatie komt uit het hindoeïsme en boeddhisme. Je gaat naar je diepere ik, je ziel. De volgende vragen komen aan bod: Wat doe je omdat het moet, of verwacht wordt? Wat doe je uit vrije wil?

Het zet mij aan het denken. ‘Ik kan … beter dan jij.’ ‘Ik ben goed in …’ ‘Als ik … doe, dan doe jij…’ klinken negatief. Als we dichter bij onszelf komen, en accepteren wie wij zijn, hoeven we niet meer te wedijveren met anderen en buigen we de negatieve klanken die we ooit lieten horen om naar iets moois. ‘Ik kan de was een keer voor je ophangen zodat jij een column kan lezen.’ ‘Ik kan bij je op de koffie komen zodat je je ei kwijt kan.’ ‘Ik kan de spijker in de muur slaan zodat jij je schilderij kan ophangen.’

Het voelt als een beloning als je een glimlach of een woord van dank ontvangt. Maar, pas op! Als je dit verwacht, geeft het teleurstellingen. Hoe weet de ander waar jij op dat moment behoefte aan hebt? Ik doe het omdat het mij een goed gevoel geef. Vraag mij niet af via welke weg en van wie ik iets terug krijgt, geniet van het moment als iemand iets liefs voor mij doet.

Ik, ik en ik zitten nu op een lijn, zijn trots op wat en wie wij zijn. Hebben voor onszelf gezorgd en vanuit ons innerlijk keuzes gemaakt en staan er voor. Maar wat als er weer iemand hoog van de toren blaast? Wat drijft mensen en waarom doen zij wat ze doen?