Vriend(in)


In het afgelopen Samenspel zag ik dat ik een collega heb gekregen. Wat ontzettend leuk! Lekker weer een column lezen. Die van jezelf heb je minstens al vier keer doorgelezen of de zinnen wel goed lopen en of de lezer begrijpt wat je bedoelt, voordat het gepubliceerd wordt. “Libelle” heeft ooit een onderzoek gehouden welke rubriek het meest gelezen wordt. U raadt het al! De columns. Hoe komt dat toch, dat veel mensen de columns zo graag lezen?

Een column is een stukje tekst dat u tussen de bedrijven door leest. Het gaat vaak over dagelijkse dingen die u zelf ook meemaakt. Bijvoorbeeld: er worden boodschappen gedaan, maar iemand is zijn portemonnee vergeten. Aan de keukentafel kleuren uw wangen nog rood. Toch maakt het stukje u aan het lachen, omdat het humoristisch geschreven is. Hier geldt: gedeelde smart is halve smart. Dit noemt men een persoonlijke column.

De column kan ook gaan over het inkopen van meer auto’s door de dealers vanwege de stijgende bpm. Bpm is volgens de site van de belastingdienst “belasting van personenauto’s en motorrijwielen”. Iedereen weet wat er met de zin bedoeld wordt, de columnist zal de spot drijven met deze zin en er een persoonlijke ‘touch’ in verwerken. Het onderwerp is actueel en in het nieuws, daarom noemt men dit een politieke column.

Columns zijn in begrijpelijke woorden geschreven. Geven kleur aan onze grijze wereld, laten ons weer glimlachen. Men identificeert zich met de schrijver en voelt zich daardoor met deze verbonden. Net zoals je geïnteresseerd bent in het leven van je vriend(in), voel je met de schrijver mee.

Volgende keer als het Samenspel op de deurmat ploft blader ik eerst naar het midden, waar nu weer elke keer een column staat. Ík ga haar beschouwen als vriendin, terwijl ik haar in het echte leven helemaal niet ken.