Wake-up call


‘Pinggg!’

Ik draai mijn hoofd naar het laadstation, dat op het aanrecht staat. Het geluid heeft mij gewekt uit het spannende boek dat ik aan het lezen ben. Nu ik eruit ben, kan ik net zo goed even kijken wat er gemeld is. Met mijn vinger verschaf ik mijzelf toegang tot mijn telefoon. Het app-icoontje is leeg, de mailbox is ook leeg. Ik klik op het Facebook-icoon. Langs vele berichten scrol ik omlaag. Niets belangrijks gezien. Ik ga weer zitten en pak mijn boek, toch lukt het niet meer om in het verhaal te komen.

Die ogenschijnlijke onbelangrijke berichten, over onder andere Corona-complottheorieën, blijven door mijn hoofd spoken. Wat gebeurt er als ze gelijk blijken te hebben? Wat als de NOS informatie voor ons achterhoudt? Wat als het vaccin er is en je wilt je, om welke reden dan ook, niet laten vaccineren? De informatie tijdens de persconferentie rond de regels in verband met Corona worden er in ieder geval niet duidelijker op. Ik kan het voor mijzelf niet verklaren waarom het een wel en het ander niet mag. Misschien is het een wake-up call?

Zelf weer nadenken… Je hersens actief maken. Blijven nadenken over welk onderwerp dan ook. Niet meer alles voor zoete koek aannemen. Net als kinderen je altijd blijven afvragen: waarom? Weer leren vertrouwen op je ‘onderbuikgevoel’. Oftewel, je gezond boerenverstand gebruiken. Zijn we niet met zijn allen in de loop der jaren ingeslapen? Heeft de industrie van de welvaart watjes van ons gemaakt? Veel apparaten zijn er voor ons gemak, daar profiteer ook ik van. Maar waar stopt het, wat kan de mens nog zelf? Wordt Nederland steeds dommer of zijn we ingedut? Is deze hele pandemie een wake-up call?