Vlaggen


Op Koningsdag, dodenherdenking en Bevrijdingsdag hing er bij diverse huizen de Nederlandse vlag. Afgezien van de verjaardagen van de leden van het Koninklijk Huis, geboorte, geslaagden, overlijden en huwelijken, blijft de vlag binnen. In dit bijzondere jaar zal de vlag in de meeste gezinnen nog één à twee keer figuurlijk uitgehangen worden. De eerste vlaggen worden op maandag 11 mei uitgehangen. Hoe fijn is het dat de kinderen na zes weken weer naar school mogen? Wat een druk valt er van de ouders af? Hoe fijn is het voor ouderen om ’s ochtends, door het open raam, weer kinderstemmen te horen?

Het is een begin! De helft van de werkweek mogen kinderen weer naar school, in de vorm van continue rooster. Dit om het contactmoment tussen de ouders te beperken, maar toch… Weer even ruiken aan het dagelijkse leven. Ik gun het de ouders met kinderen in het basis/speciaal onderwijs en zeker de gezinnen die in een flat wonen. Waar je geen enkel plekje hebt om even alleen te zijn. Daar staan ze al weken te trappelen om de vlag uit te hangen.

Een kind van vier jaar de hele dag bezig houden is een hele kunst. Aan werken kom je niet toe, of je moet in spagaat zitten. Moet u zich voorstellen hoe lenig deze ouders zijn geworden in al die weken van thuisonderwijs. Natuurlijk zullen zij af en toe met een rode vlag hebben gezwaaid als het de spuigaten uit liep. De witte als het weekend was en de blauwe als de kinderen een opdracht af hadden.

Bij ons gaat de vlag, vooralsnog op 2 juni, uit als ook het voortgezet onderwijs haar deuren weer opent. De wimpel is als de slagroom op de taart, als mijn man ook weer naar zijn werk mag. Dan ren ik een rondje met de vlag door míjn huis.