Wasstraat


Toen ik aan het tanken was, in Zwaag, zag ik bij de ingang van de wasstraat een “Revolution Textielwasserette”. Ik was verbaasd om een wasserette bij een benzinestation te zien. Ik vond het onzin, ‘Wie maakt er nou gebruik van zo’n soort wasstraat?’

Een artikel op internet liet mij de voordelen ervan zien. Je kan acht of achttien kilo wasgoed wassen. Er is ook een droger voor 18 kilo textiel. De professionele machines wassen het te wassen goed in een half uur schoon, u tankt ondertussen en haalt een kopje koffie. Handig voor mensen die in huis geen plek hebben voor een wasmachine of die hun gordijnen en dekbedden willen wassen.

Tijdens het koffie drinken raakt u misschien wel aan de praat met iemand. Ik kan mij enigszins voorstellen hoe dat in de jaren vijftig en zestig ging. In een uur werd de was (van een hele week) gereinigd en gedroogd. Tijdens dat uurtje wachten werden de nieuwtjes en roddels uitgewisseld. De wasserettes waren gastvrije ontmoetingsplaatsen met een rol in het maatschappelijk leven.

Tegenwoorden bestaan er nog steeds wasserettes, voornamelijk in de grotere steden. Deze worden door alle lagen van de bevolking gebruikt, zeker niet alleen door studenten. Er zijn huishoudens die de ruimte niet hebben, of financiële middelen om een wasmachine aan te schaffen. Een derde reden is het besparen van tijd. In de wasserette kan men net zoals bij de “Revolution Textielwasserette” tot achttien kilo in een beurt wassen terwijl in de huishoudelijke wasmachine ongeveer zeven kilo past. Rekent u maar uit!

Als ze binnen bij het benzinestation nou eens meer stoeltjes neerzetten om te wachten terwijl uw was gedaan wordt, zijn we straks weer terug bij de jaren ’50. Wat een gezelligheid! Zijn cursussen als ‘Hoe gaan wij met elkaar om?’, die men in een les of acht voltooid, niet meer nodig.